Obuka za kuvara
Svrha programa se odnosi na programe rada u struci kako bi polaznici nakon položene obuke bili obučeni za rad u oblasti Trgovine, ugostiteljstva i turizma.
Cilj obuke se odnosi na sticanje znanja, veština, sposobnosti i stavova kako bi polaznici nakon završene obuke bili osposobljeni za pripremu, serviranje i dekorisanje obroka.
Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenja mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom konteksu;
- efikasan rad u timu;
- preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
- primenu mera zaštite životne sredine i skladu sa konceptom održivog razvoja;
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu;
Nakon završene obuke polaznik će posedovati sledeće stručne kompetencije:
- Organizovanje sopstvenog rada i radnog mesta
- Prijem, obrada, pakovanje i skladištenje namirnica
- Priprema jela za izdavanje
- Prijem i izdavanje porudžbine
- Vođenje evidencija